Scopul anchetei este de a stabili dacă Gregorian Bivolaru a fost ajutat să fugă din țară, și, în cazul în care se confirmă că a primit ajutor, cine sunt persoanele care au intervenit. Agenția MEDIAFAX a scris, în exclusivitate, imediat după aducerea în țară a lui Bivolaru, că structuri ale MAI au demarat o anchetă cu scopul de a stabili cine l-a ajutat pe liderul MISA. Vizate de anchetă sunt atât persoane cât și instituții ale statului român.
Suspiciunile autorităților sunt întărite și de declarația pe care liderul MISA a dat-o la momentul capturării, în Franța. Bivolaru le-ar fi spus polițiștilor, în timpul audierilor de la Paris, printre altele, că sunt persoane care ar putea avea de suferit după extrădarea lui.
„Vă rog să înțelegeți. Dacă mă trimiteți în România nu îmi faceți rău doar mie ci și mai multor adepte ale mele, care ocupă funcții publice și de înaltă demnitate”, ar fi declarat Bivolaru imediat după capturare, au confirmat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.
La puțin timp după extrădarea sa, Gabriel Andreescu, fondator al APADOR-CH, i-a solicitat președintelui Iohannis grațierea, conform textului unei „scrisori-apel”, transmisă de biroul de presă al MISA.
Liderul MISA a plecat din România în anul 2004, iar în 2005 a primit azil politic în Suedia. Pe 26 februarie anul acesta a fost prins de autoritățile franceze în timp ce se afla la un târg în Paris. Pe parcursul judecării cererii de extrădare, autoritățile suedeze au informat magistrații francezi că îl mențin pe Gregorian Bivolaru ca azilant.
Liderul MISA a figurat pe lista Agenției poliției europene (Europol), printre cei mai căutați infractori, alături de persoane precum Salah Abdeslam, dat în urmărire pentru implicare în atacurile teroriste comise la Paris în noiembrie 2015.